Jan Van Eijgen

 

Jan Van Eijgen (°1995) woont en studeert in Leuven.

Artistieke praktijk in BioArt en mixed media, arts-specialist in opleiding, doctoraatsstudent in neurowetenschappen

Kunstwerken van fungi die door menselijke impact in leven worden gehouden, en indien niet, hun eigen gang gaan. Resultaten van een eindeloze uitwisseling tussen mensen en organismen, een voortdurende wederzijdse manipulatie. Groeien en sterven, het vergankelijke van het leven. Het zou onderdeel kunnen uitmaken van een hedendaagse vanitas. Het tranformeren en regenereren, het brengt een continue verandering.

Jan Van Eijgen brengt levende materie en mixed media samen tot kunstwerken die de schoonheid van het vergankelijke vertalen en die vervolgens tot uiting komen in zijn installaties. Hij laat ons stilstaan bij de fragiliteit van het leven en dat alles naast elkaar plaatsvindt. Zelf gebruikt hij de term ‘BioArt’. Hij exposeerde zijn werk al in de Verbeke foundation, het Leuvense Knalfestival en bracht schimmels onder de loep die genesteld zijn in keramieken objecten. Verder probeert hij de tijd te verstillen door deze schimmels te vereeuwigen in epoxyhars en bracht hij het leven van Coca-Cola blikjes in beeld. Niet enkel als kunstenaar, maar ook als onderzoeker laat hij ons nadenken over het leven en hoe het zich verderzet in de tijd.

Hij onderzoekt aan het laboratorium voor Moleculaire Biotechnologie van Planten en Micro-organismen (o.l.v. Patrick Van Dijck, KU Leuven) hoe deze schimmels genetisch getransformeerd kunnen worden om andere kleuren tot expressie te brengen. Zo laat Van Eijgen ons stilstaan bij de bezigheden van de mens, de manipulaties en details die we elke dag tegenkomen in onze omgeving, maar waarvan we ons niet bewust zijn. Een dagdagelijks gebruiksobject zoals een vod wordt door de kunstenaar gebruikt om ons na te doen denken over het simultaan voorkomen van zorg en walging ten opzichte van onze directe omgeving.

Hij maakt deel uit van het begeleidingstraject van Cas-co, Studio Annext, een collectief gebaseerd in de stad Leuven. Het werk van Jan gaat over samenspel en interactie, kunst niet als iets vaststaands, maar in evolutie, in een ruimte die een andere context krijgt.

Jan werkt als doctoraal onderzoeker op de afdeling Neurowetenschappen aan de KU Leuven waar hij onderzoek verricht naar de oogziekte glaucoom. Zijn achtergrond in geneeskunde en biomedisch onderzoek gaat hand in hand met zijn creaties.

Teaser

Adoration of the Universe: the Leuven Altarpiece.

Een altaarstuk is geïntegreerd in de ruimte en nodigt je uit, niet om stil te staan over onze relatie met het strikt verticale, het bovennatuurlijke, maar om onze verhouding te appreciëren tegenover het natuurlijke, tegenover elkaar. Het verschaft geen antwoorden, maar haalt meer denkpistes aan over de rol en plaats die we innemen naast zovele andere dingen. Tijdens de tentoonstelling worden bepaalde panelen overgroeid door schimmelkolonies in de serre, die dan later toegevoegd worden aan de ruimte. Naar de finissage toe zal het centrale altaarstuk overtrokken worden in genetisch gemanipuleerde schimmels, als showcase voor het summum van wederzijdse beïnvloeding.

ELAPSE

Met de tentoonstelling Elapse faciliteert Curating the Young een dialoog tussen vier kunstenaars en de uitzonderlijke context van de historische silo’s aan de Leuvense Vaartkom. De onderzoekende praktijk van deze kunstenaars verkent de tijdelijkheid van hun werk en de context waarin het getoond wordt. Wat als we niet langer vrezen voor vergankelijkheid, maar het juist omarmen?

Vergankelijkheid is ongrijpbaar, maar kan tegelijkertijd een houvast en steunpunt bieden. Elapse weerspiegelt dit begrip in de praktijk van de getoonde artiesten en verwijst naar vergankelijkheid in onze hedendaagse sociale en maatschappelijk contexten. De Leuvense silo’s bieden Maarten De Laet (°1996), Amber Roucourt (°1998), Andrei Haesen (°1997) en Jan Van Eijgen (°1995) de ruimte om te reflecteren over de voortdurende ontwikkeling en vergankelijkheid van onze leefomgeving.

Gecureerd door Curating The Young, in nauwe samenwerking met Cas-co / Studio Annext

>> Klik hier voor het programma van de expo <<